Reistips Servië voor jouw vakantie

0

Karlien was met haar gezin (man, vrouw en twee jonge kinderen) in juni 2017 een aantal dagen in Servië. Hier huurden zij een auto en bezochten ze een aantal leuke bestemmingen. Anke reist met haar man en hun zoon van 4 jaar met een camper door Europa en was diezelfde maand twaalf dagen in Servië. Omdat er over Servië vrij weinig bekend is, delen zij hun reistips Servië.

Het land Servië en haar geschiedenis worden vooral in verband gebracht met de oorlog in voormalig Joegoslavië in de jaren ’90 van de vorige eeuw. En dat is jammer, want er is zoveel te ontdekken in het land. De bevolking is gastvrij, je wordt niet omringd door toeristen en voor een klein bedrag drink je een kop koffie op het terras.

Daarom ga je naar Servië

Servië is hartstikke onbekend. Je gaat er niet heen met een lijst met hotspots die je op het internet vond. Neem wel een reisgids mee als je het een en ander wilt zien: er wordt bijna niets in het Engels aangegeven. Dit is volgens ons ook de charme van het land. Rondrijden en mooie stukken van het land ontdekken. Plekken waar je niet vooraf over gelezen had, waar je geen foto’s van gezien hebt en waardoor je volledig verrast wordt.

Servië is veelzijdig: van de hippe hoofdstad Belgrado tot oude dorpjes en van eindeloze mais- en zonnebloemvelden tot prachtige berggebieden. Actievelingen kunnen er hun hart ophalen; denk bijvoorbeeld aan skiën, raften, wandelen en mountainbiken. Er rijden nog veel Lada’s rond die je in Nederland al tientallen jaren niet meer ziet, maar ook de nieuwste modellen van moderne auto’s. Servië is een mix van oud en nieuw, van ouderwets en modern. Je komt het allemaal tegen tijdens je rondreis door het land. In de zomer eet je voor geen geld frambozen: Servië is een van de grootste leveranciers van dit fruit. Je koopt een kilo voor € 1,50 bij een van de stalletjes in de dorpjes.

Lees ook: kindvriendelijke bestemmingen in Servië

Onze reistips Servië voor jouw trip

Documenten

Nederlanders en Belgen hebben een paspoort nodig om het land binnen te komen. Volgens de ANWB veranderen de vereisten regelmatig, dus houdt dit in de gaten!

Tijdsverschil

Er is, zowel in de zomer als in de winter, geen tijdsverschil met Nederland en België.

Stopcontacten/elektriciteit

Je opladers kunnen gewoon in het stopcontact, een wereldstekker is niet nodig. De elektriciteit is 220-230 volt.

Taal

De Servische taal maakt geen gebruik van het Latijns schrift zoals wij dat kennen, maar het Cyrillisch schrift. Dit wordt in onder andere Rusland ook gebruikt.

De mensen spreken Servisch. Vooral in de steden en in de toeristische gebieden spreken de mensen best aardig Engels. Kom je op de minder bekende plekken in het land, dan is een woordenboek handig. Met de Google Translate app, die ook woorden kan uitspreken op de momenten dat je wifi hebt, kom je ook een heel eind.

De Servische mensen zijn erg vriendelijk, maar er breekt echt een glimlach door als je moeite doet om een paar woorden Servisch te spreken. Zoals ‘zdravo’ voor hallo, ‘dobar dan’ voor goedendag of ‘hvala’ (spreek uit als ‘gwala’), dat bedankt betekent.

menukaart restaurant servie

Geld en prijspeil

(Info uit 2017, zie deze pagina van de ANWB voor meer voorbereidingen) – De munteenheid is de Servische dinar (RSD). 10.000 dinar is ongeveer € 80, -. Het briefgeld bestaat uit biljetten van 10 dinar (€0,08) tot 2000 dinar (€16). Het prijspeil is laag. Voor een heel brood betaal je ongeveer € 0,35. Op het terras kost een halve liter bier zo’n €1,20 en een kop koffie nog geen euro! Betaal bij kleine winkeltjes of een fruitstalletje liever niet met grote biljetten. Van een biljet van 2000 dinar hebben ze vaak niet terug.

Bereikbaarheid Servië

Karlien en haar gezin gingen met het vliegtuig naar Servië. Vanaf Eindhoven vlieg je voordelig naar Belgrado en Nis. Ook vanaf Brussel en Amsterdam vlieg je naar Servië. Reis je met kleine kinderen, loop dan bij vliegveld Nis links langs de rij. Je hebt voorrang! (dat geldt waarschijnlijk ook in Belgrado. Na diverse verre reizen blijkt dat Nederland een uitzondering is op het idee van voorrang voor gezinnen met jonge kinderen en oudere mensen)

Anke en haar gezin reisden per camper naar Servië vanuit Macedonië over de A1/E-75. De grenscontrole was op dat moment in juni zeer overzichtelijk en gemakkelijk, en duurde maar tien minuten.

markt Servie

Eten en drinken

De grotere supermarkten zoals IDEA en Maxi zijn zeer modern en ruim gesorteerd. Je vindt er veel producten die wij ook in de supermarkten hebben. Over het algemeen liggen de prijzen veel lager dan bij ons.

Ieder dorp heeft een of meerdere kleine supermarkten. In de kleine dorpen zijn dit haast sociale ontmoetingsplekken. Voor de winkel staan wat stoelen. Karlien en haar gezin haalden iedere avond een ijsje (de meeste locals halen een biertje) en aten het voor de deur op. De perfecte plek om de locals te ontmoeten.

Daarnaast zijn er in veel dorpen kleine groente- en fruitkraampjes, zowel op markten als los aan de weg. Haal hier kilo’s frambozen en ander fruit en groente. Bijvoorbeeld twee grote komkommers voor omgerekend € 0,15 of 6 perziken en 100 gram kersen samen voor €0,55.

Sjopska Salata
Sjopska Salata

Restaurants

Zowel Karlien als Anke zijn een aantal keren met hun gezin uit eten geweest. In de gebieden waar zij waren, zagen ze veel restaurants. Vlees staat altijd op het menu; er staat zelfs vaak bij hoeveel gram vlees je per gerecht krijgt. Beide gezinnen bestelden vaak twee hoofdgerechten, een salade en een bord patat. Daar komen nog wat drankjes bij. Een avond uit eten kost op deze manier nog geen € 20,–. Mocht er nog iets over zijn van de gerechten dan is het soms mogelijk om het in een afsluitbaar piepschuim bakje mee naar huis te nemen. Vraag ernaar als je dat wilt.

Een gedeelde favoriet van Karlien en Anke is de Sjopska Salata. Dit is een hele simpele salade; komkommer en tomaat vormen de basis en daarop ligt een berg geraspte, Servische kaas.

De toetjes waren ook heerlijk. Een goede tip is om te kijken wat er bij andere gasten op hun bord ligt, zodat het kiezen van een toetje wat gemakkelijker wordt.

Autorijden

Autorijden in Servië is goed te doen. De snelwegen zijn soms tolwegen, maar je betaalt nergens de hoofdprijs. Tol betalen kan met een VISA credit card maar ook in Dinars en Euro’s. Op de snelwegen kan je doorrijden en is het over het algemeen rustig – behalve rond Belgrado. Op andere wegen gaat het een stuk langzamer. Dit komt deels omdat de wegen niet zo goed zijn als in Nederland en België – ook niet echt slecht overigens – en ook vanwege de heuvellandschappen en berggebieden.

Zeker als je met kinderen op pad gaat is het handig om vooraf te kijken hoelang de rit duurt. Karlien wilde vanuit de bergen naar een treinstation rijden (Mokra Gora) maar dat was vier uur voor een enkele reis. Op de kaart leek het absoluut niet zo ver weg.

Diesel kost ongeveer 150 dinar per liter (€1,23) en benzine is zelfs goedkoper: rond 145 dinar.

Op de borden staan de plaatsen soms in het Latijns schrift, vaak in het Cyrillisch schrift. Dit laatste is onleesbaar voor de meeste van ons. Zorg voor een TomTom of een goede app zoals Here We Go. Deze werkt ook offline. Zet voor je vertrek, als je nog WiFi hebt, de plek van bestemming erin. Karlien deed dit bij de eerste rit niet en reed naar een andere plaats die dezelfde naam heeft. Wat ook goed werkt is de offline gebieden van Google Maps; download het gebied dat je nodig hebt wanneer je WiFi hebt en daarna kun je het offline gebruiken.

Alleen de actuele verkeersinformatie werkt dan niet. Google Maps geeft niet altijd de meest handige route aan – blijf kritisch en hou er een ander navigatiemiddel bij. Tijdens het rijden met de camper vertrouwde Anke liever op de borden langs de weg dan op Google bij het vinden van de weg door een grote stad, of voor de laatste kilometers naar een camping toe.

Kindvriendelijk Servië

Kinderen eerst, dan komt de rest. Dat is wat Karliens zwager (zelf een Serviër) vertelt over de positie van kinderen in Servië. De mensen zijn gek op kinderen! Karlien ervoer dat hoe kleiner en minder toeristisch de plek waar je overnacht is, hoe meer aandacht er is voor de kinderen.

In de bergen van Kopaonik zijn er vooral in de winter veel Servische toeristen die willen skiën, dus het leven is ingesteld op toeristen. In Soko Banja is het ook toeristisch (ook weer Servische toeristen) maar niet te vergelijken met de bergen. De gastvrouw van de accommodatie was gek op kinderen, zij deed er alles voor.

speeltuin Servie kinderen

Speeltuinen

In de dorpen zagen wij soms speeltuinen, in de grotere steden altijd. Deze hebben vaak dezelfde toestellen. 3x, 6x en soms zelfs 9x dezelfde wip of schommel, een draaimolentje en soms een glijbaan. Meestal zijn ze ouderwets en bestaan ze uit veel dunne ijzeren stangen. Bij restaurants, hotels en tankstations langs de snelweg zijn vaak speeltuinen of een trampoline. Deze speeltuinen zijn modern.

In één hotel kwam Karlien een binnenspeeltuin tegen, deze was goed onderhouden. Regent het en zoek je een binnenspeeltuin, google dan naar hotels in de buurt en bekijk op hun website of er één is. Vaak kan je er als gast voor een laag bedrag terecht.

Overnachten (Hotels, appartementen en campings)

Karlien boekte haar overnachtingen via Booking.com. Natuurlijk kan je het zo duur maken als je zelf wilt; wij waren tussen de € 30, – en € 40, – kwijt per overnachting in een appartement met twee slaapkamers. De kamers en appartementen waren modern ingericht en heel schoon.

Anke overnachtte op vier verschillende campings, die alle vier totaal verschillend maar allemaal heel goed waren. Op deze website vind je een goed overzicht van de campings die Servië te bieden heeft. De gemiddelde prijs is € 15,- tot € 20,- per nacht voor een camper, 2 volwassenen en stroom. Kleine kinderen kosten vaak niets extra. Het sanitair was elke keer prima. De voorzieningen voor kinderen verschillen maar er zitten campings tussen met leuke zwembaden en speeltuintjes.

frambozen Servie

Internet / WiFi

Sinds juni 2017 is dataroaming in de Europese Unie kosteloos geworden. Helaas maakt Servië (nog) geen deel uit van de E.U. en is dataroaming er schreeuwend duur. Voor 1 Mb betaal je al gauw €5 of zelfs €7,62 (in het geval van Anke). Dit verschilt per abonnement. Op veel plekken is WiFi: restaurants, hotels en grotere tankstations. Ook campings bieden allemaal gratis WiFi. Het is niet altijd even snel.

Anke reist met haar gezin door Europa. In Servië was hun route van zuid naar noord Vranje-Jagodina-Sremska Mitrovica-Kanjiza. Lees ook onze tips voor Albanië!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.